Besøk hos Seaweed Energy Solution på Frøya.


Dagen før Sig Seaweed seminar i Trondheim var jeg så heldig å få være med ut til anlegget til Seaweed Energy Solution (SES). Med var også en delegasjon fra NMBU, som alle jobber med ulike prosjekt med makroalger som tema.

Etter kjøreturen ut til Frøya ble vi servert en nydelig lunsj der alle rettene inneholdt tare! Både butare, sukkertare, fingertare og den ettertraktede grisetangdokke, også kjent som "trøffeltang" ble brukt i lekre små retter. All tare var levert fra SES. Undertegnede var veldig glad for å endelig få smake mat der flere taresorter er brukt som ingrediens og at det smakte godt!

SES dyrker hovedsakelig sukkertare og butare, og har konsesjon på på 65 hektar. De har innstalert et pilotanlegg på 10 hektar, med et årlig dyrkingspotensial på 200-300 tonn tare. I år skal de høste 40 tonn. Selskapet ble stiftet i 2009, og er det selskapet som har holdt på lengst med dyrking av makroalger i Norge. Det startet med en ide om å bruke makroalger til bioenergi, men fokuserer nå på konsum som et ledd i forretningsstrategien. Det som i dag selges til matkonsum blir pakket og prosessert hos Hitramat AS, en kort båttur fra anlegget på Frøya. SES sin tare er Debio-godkjent.

SES har også gjort et stort stykke arbeid når det gjelder å få til stiklingsfasen på sukker- og butare. De har et laboratorium og «klekkeri» i Trondheim, der tare med sori gjør sporeslipp og videre blir sporene klargjort for sjøfase.

Etter en liten vekstfase på land blir tauet med tare-stiklinger tvinnet rundt et bæretau i sjø. Der står den i sitt naturlige element og vokser på næringsstoffer som allerede er i sjøen og lyset. SES skal høste taren like etter påske, og den taren vi så på var nå ca 1 - 1,5 m. Den så fin og skinnende ut, ingen særlig påvekst. Blir taren stående lenge i sjø vil det komme en del påvekst som mosdyr og andre alger. Det eneste av liv vi så på taren var noen få spøkelseskreps.

SES er, som de fleste andre tare-dyrkere, med på flere FoU-prosjekt. Næringa er ny og behovet for forskning og utvikling er stort. SES er aktør i følgende prosjekt: Foods of Norway, BIOFEED, MACROSEA, GENIALG og KELPPRO. I tillegg til det det flere studenter som gjør Bachelor og Master oppgaven med makroalger som tema. Vi fikk se bilder av flere spennende prosjekter som går på prosessering og hvordan bruke tare som ingrediens i ulike matprodukter, blant annet knekkebrød og spagetti.

Da håper vi at høstingen etter påske går knirkefritt og at været på Frøya blir strålende!

RECENT POST
  • Facebook Social Icon