Sats Marint 2017

Sats Marint 2017 ble gjennomført i Bergen 15. - 16. mars. Undertegnede har ikke jobbet direkte med havbruk i de siste 5 årene, så det var en ren fryd å delta og bli oppdatert på hva som rører seg i havbruksnæringen om dagen.

En av de største positive overraskelsen var at det nå var ny optimisme for oppdrettstorsk! Det var gledelig. Atle Mortensen fra NOFIMA hadde en god presentasjon og ikke minst en rekke punkter over hva han mente gikk galt med satsingen. Det var mange viktige punkter, ikke minst markedsposisjoneringen. Hvorfor selger man ikke oppdrettstorsk som oppdrettstorsk? Det er mye som tyder på at det er et bedre produkt enn villtorsk, så ikke la den gå inn i det store volumet og følge prisene til villtorsken. Det blir spennende å se om det er aktører som våger seg på en ny runde, yngelkvaliteten var i følge Mortensen mye bedre nå!

På kveite-fronten har Sterling White Halibut lagt ned en imponerende innsats med yngelprodusjonen og andre utfordringer. Driftsrutinene de presenterte var virkelig til inspirasjon! Her har utholdenheten båret frukter. "All Female" satsingen så ut til å være løst.

Den kuleste oppdrettsfisken for tiden er jo rognkjeks! Dette er i dag vår nest største oppdrettsfisk i antall, og denne lille krabaten er uvurderlig i kampen om lakselusa. Her er det nok flere uløste utfordringer på oppdrettssiden, og forsknings- og utviklingsarbeid er pågående.

Lill-Ann Gundersen fra Norges Vel ledet bolken om dyrking av alger. Her presenterte Hans Kleivdal, Uni Research, status for mikroalgepiloten på Mongstad og Jorunn Skjermo fra SINTEF tok for seg status for dyrking av makroalger. Vi fikk to innlegg fra Møreforskning fra PROMAC prosjektet og Audun Oddekalv presenterte Seaweed AS og resultatene fra satsingen så langt.

Jeg var imponert over alle prosjektene på landbasert oppdrett! Nå kan de produsere laks i innlandet :) - ikke verst. Vi fikk høre om Jurassic Salmon i Polen og om teknologien som Aqua Maof kan levere til oppdrett på land.

Mellom to interessante dager med faglig oppdatering hører en hyggelig middag hjemme. Der ble det tid til nettverksbygging, og utdeling av priser for utmerket innsats for næringa. Jeg gleder meg til neste år!

Presentasjoner fra seminaret finner du på Sjømatsenteret sin webside.

RECENT POST
  • Facebook Social Icon